En bloggpost som innehåller nötkräm
”Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.
Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.
Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.
Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp.
Frönsnittar!
- 200 gram rumstempererat smör
- 1 1/2 dl socker
- 4 msk ljus sirap
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 dl grahamsmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 msk vaniljsocker
- 1 1/2 dl valfria frön/ nötter (ANVÄND FANTASIN!)
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa smör och socker poröst, tillsätt sirap och rör om.
- Blanda resten av ingredienserna, tillsätt i smöret och rör samman till en smidig deg.
- Rulla ut längden till långa korvar, placera på en plåt med bakplåtspapper. Platta till lite grann med en gaffel.
- Grädda i ugnen tills de blir gyllenbruna.
- Skär längderna till önskad storlek och låt sedan svalna.
Världens godaste glass!
- 5 dl grädde
- En burk kondenserad mjölk
- Möjligtvis någon smaksättning (kakao, kaffebönor, kakor m.m.)
- Vispa grädde tills den börjar tjockna lätt (lättvispad)
- Blanda i den sötade kondenserade mjölken. Blanda till en jämn smet.
- Smaksätt med något gott (om man vill)
- Häll smeten i en form och ställ i frysen i minst 4 timmar. KLART!!
Grahamsscones
- 250 gram kesella/kvarg
- 50 gram smör
- 2 dl grahamsmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 2 tsk bakpulver
- En nypa salt
- Nyp ihop mjöl och smör till en jämn mjöl/smör blandning.
- blanda i bakpulver och salt.
- knäck i ägg och kesella. Rör runt.
- Forma till en stor kaka eller flera mindre scones.
- Pensla med ägg och "dekorera" med frön/nötter (om man vill). Jag tog hackad mandel.
- Grädda tills de ser gyllenbruna ut.
Mina Lussekatter!
- 150 g mjukt smör
- En liten burk kesella (10 %)
- Vetemjöl
- 1 dl grahamsmjöl
- 50 g jäst
- 2 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- En nypa salt
- 2 pkt saffran
- 2, 5 dl mjölk
- Smula jästen i en bunke/bakmaskin
- värm mjölken fingervarm och häll i saffran. Blanda runt lite.
- Häll mjölk över jästen och rör tills den löst sig i mjölken.
- Blanda i kesella, det mjuka smöret, salt, socker och vaniljsocker.
- Häll i grahamsmjölet och vetemjöl tills det blir en smidig deg.
- Täck degen med en handduk och låt jäsa i en timme ungefär.
- Baka ut till roliga figurer! Lägg den på en plåt och låt sedan jäsa ytterligare en timme.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla lussebullarna med ägg och grädda tills de ser gyllenbruna ut!